Kako učiniti da malo kupatilo izgleda veće?

2. februar 2020.

Dosta je uobičajeno da kupatilski prostor zauzima jako malu površinu, pa je samim tim izazov urediti ovako ograničen prostor. Uz malo truda i ideja, ovaj skučen prostor može biti veoma praktičan i elegantan, pa čak izgledati veće nego što zapravo jeste.

 

Izbor boje jako je važan faktor u malom kupatilu. Dobra ideja je da izaberete što svetlije boje  poput nebo plave ili pastelne žute. Neutralne nijanse kao što su siva, bela i bež mogu delovati takođe dobro uz kobinovanje nameštaja sa malo jačim bojama. Ukoliko ipak želite nešto zanimljivije, savet je da samo jedan zid bude jače boje kako ne bi preovladalo previše boje u prostoru. Da biste napravili iluziju o većem prostoru, idelno je rešenje da koristite podne pločice većih formata. Uobičajeno je mišljenje da pločice malih formata daju širinu prostoru ali velike površine za fugovanje ispresecane linijama daju kontra efekat. Kada je o zidovima reč, najbolje je držati se jedne nijanse kojim se postiže da prostor deluje veće.

Upotreba ogledala u malom kupatilu može stvoriti iluziju o većem prostoru. 

 

Ugradni vodokotlići u zidu mogu dosta uštedeti prostor. To vam otvara mogućnost da takav zid iskoristite mnogo pametnije, ugradite police ili nešto slično. 

 

Kupatilski nameštaj na prvom mestu treba da bude svedenih linija i maksimalne funkcionalnosti. 

 

Vrata kupatila po pravilu bi trebala da se otvaraju ka spolja jer tako ne remete ionako ograničen unutrašnji prostor.